​Ensiklopedia Tematis Filsafat Islam (Buku Kedua)

RM88.00
10 days
9794333425
Out of stock

Ensiklopedia Tematis Filsafat Islam (Buku Kedua)

Editor: Seyyed Hossein Nasr & Oliver Leaman

Publisher: Mizan Media Utama

ISBN: 9794333425

Year: 2003

Weight: 0.800kg

Pages: 1693 pp

Price: RM88.00

Buku ini sesuai dengan namanya, mencuba menghadirkan filsafat Islam secara ensiklopedia. Ditulis oleh 50 pakar dalam filsafat Islam, yang mewakili berbagai perspektif dan latar belakang keagamaan/ kebudayaan – antara lain, Seyyed Hossein Nasr, Oliver Leaman, Ian Richard Netton, Hossein Ziai, William C. Chittick, Osman Bakar, Mehdi Aminrazavi, Alexander Knysh, dan Shabbir Akhtar.

Dalam hal isi, buku ini dibahagi menjadi Sembilan bahagian. Bahagian pertama membicarakan akar-akar agama dari filsafat Islam (Al-Quran dan Sunnah sebagai sumber inspirasi), latar belakang budaya ( persentuhan kaum Muslim dengan kebudayaan Yunani, Suryani, India dan Persia), dan konteks intelektual ( kontroversi teologi/ filsafat internal di kalangan pemikir Islam).

Bahagian kedua dan ketiga membentangkan kehidupan dan pemikiran para filosof Islam awal – Al-Kindi ( filosof Islam pertama), Al-Farabi ( pengasas “Kota Utama”), Al- Razi, Al-Amiri, Ikhwan Al-Shafa, Ibn Sina (filosof dan doktor klasik tersohor), Ibn Miskawaih (filsafat etika), Al-Ghazali (hujjatul Islam paling berpengaruh), Ibn Masarrah, Ibn Bajjah, Ibn Thufail, Ibn Rushd (filosof dan faqih terkemuka), Ibn Sab’in, Ibn Khaldun (perintis filsafat sejarah).

Buku yang Sesuai Dibeli Bersama


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI