Kaedah Penyelidikan Kerja Sosial: Pengalaman di Lapangan

RM64.00
10 days
9789831008515
2 item(s)
+
Kaedah Penyelidikan Kerja Sosial: Pengalaman di Lapangan

Author: Haris Abd Wahab & Siti Hajar Abu Bakar Ah

Publisher: UM Press

ISBN: 9789831008515

Weight:

Year: 2016

Page:

Price : RM64

Penyelidikan merupakan aktiviti profesional yang perlu dilakukan secara sistematik dan beretika, mengikut serangkaian prosedur mengenai cara-cara atau kaedah bagaimana sebuah kajian yang berkualiti boleh dilakukan.

Ibarat sebuah pelan bangunan, kaedah atau metodologi kajian merupakan satu peta lakar yang memandu para pengkaji mereka bentuk, membina, mengumpulkan maklumat-maklumat primer dan sekunder berkaitan kajian, serta melaksanakan kajian. Jika pelan ini tidak dirancang dengan teliti, ia berisiko tinggi untuk mensia-siakan kajian yang dilakukan dari segi keaslian, kesahihan dan kebolehpercayaan data empirikal yang terkumpul. Atas peri pentingnya metode penyelidikan, buku ini mengandungi 15 buah kajian berkaitan bidang Kerja Sosial (Social Work) yang telah dirancang menggunakan pelbagai pendekatan dan metode penyelidikan sains sosial.

Selain itu, buku ini juga mengandungi dua bab khusus yang menerangkan mengenai perkara-perkara dan langkah-langkah yang perlu dilalui oleh para pengkaji yang bersedia untuk melakukan kajian sains sosial, serta penerangan ringkas mengenai aliran falsafah paradigma penyelidikan sains sosial; epistemologi, ontologi dan pragmatis. Pengalaman sebenar di lapangan yang dikongsi oleh 15 orang para penyelidik dalam buku ini mampu membantu para pembaca, khususnya pembaca yang merancang untuk melakukan sebuah kajian membuat persediaan teliti mengenai cara bagaimana untuk mengumpulkan maklumat kajian agar matlamat atau objektif kajian yang ingin dilakukan tercapai.

Buku ini juga kaya dengan pelbagai teknik penyelidikan yang mampu memberi banyak idea dan solusi kepada para pelajar yang mengikuti kursus metodologi penyelidikan dalam program akademik masing-masing.


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI